porreros

porreros

dilluns, 30 de juny del 2014

Qué va ser de...?

HONGRIA:
És juntament amb Holanda, el cas més injust en quant a que mai ha aconseguit guanyar el mundial.
El palmarès d’Hongria és senzillament espectacular: Dues vegades sotscampiona del món, i el país amb més medalles als Jocs Olímpics:  Ni més ni menys que 3 ors, una plata i un bronze.
El primer gran èxit d’Hongria arribaria al tercer mundial, després d’haver fet un anterior gran mundial arribant a quarts de finals i sent derrotada per una altre gran selecció quasi oblidada: Àustria. 
En el mundial de França, Hongria aconsegueix plantar-se a la final amb un gran joc però cauria a la final contra Itàlia, la actual campiona . 
Hongria havia trobat una forma nova de jugar a futbol, exquisida en conceptes tècnics ( intercanvis de posicions, circulació de pilota a gran velocitat, ajudes en curt…) i amb una gran base física.  Molts experts ho consideren com els precursors del futbol total. Tot i la segona guerra mundial, que afectarà futbolísticament als països de l’est principalment, la selecció assolirà un domini mundial que es difícil de comparar amb qualsevol altra selecció de qualsevol època. 
Entre 1948 i 1956 la selecció va jugar 52 partits internacionals i només va perdre 1!!!! Quin? La final del mundial 54, cruelment, contra Alemanya.  Guanyar aquest partit el consagrava con a la millor selecció del futbol europeu del moment i pràcticament de la història. 
Hongria es presenta al mundial després d’apallissar a Anglaterra a Wembley per 3 a 6 en el que seria la primera derrota del anglesos a casa seva. En la primera fase del mundial escombra a Alemanya per 8 a 3… Guanya a Brasil i Uruguai en quarts i semis… Tot estava preparat per guanyar la final. Es troba contra Alemanya (8 a 3 a la fase de grups,.. recordem)  i en 8 minuts ja guanya 2 a 0… Però sense saber ben be perquè Alemanya empata a dos i quan estava esperant la pròrroga, a manca de 6 minuts, marca el tercer. Inclús li anul·larien a Puskas un gal a manca de dos minuts….. Sorpresa monumental. 32 partits consecutius sense perdre… Injustament, Hongria es sotscampiona. 
Durant els dos anys següents, Hongria guanyaria quasi tots els seus partits. El 1958 tenia pinta de ser la revàlida però el 1956 hi ha la famosa revolta als carrers que acaba amb l’entrada de les tropes soviètiques al país i trenca la generació més genial de jugadors d’un país.  Amb una gira del Honved de Budapest, molts jugadors aprofiten per exiliar-se.. Puskas, Czibor, Kocksis, Kubala són els més coneguts aquí però  la llista d’estrelles és espectacular. Mai més es veuria un domini tant aplastant.
Encara arribaria a quarts de final als mundials de Xile i Anglaterra, però ja no es classificaria pels mundials de Mèxic i Alemanya.
Al 78, 82 i 86 la seva presència serà testimonial ja que no passaran de la primera fase, encara que queda per la història el 10-1 que li endossaria a El Salvador al 82, màxima golejada a la historia dels mundials. 
Des de aleshores, no ha participat mai més a un mundial, ni tampoc eurocopes des del 72. No només això, la seva qualitat futbolística està molt per sota del nivell mig europeu i al ranking FIFA sempre es situat entre el 35 i el 45 del món. Es possiblement la caiguda de nivell més gran que mai s'ha vist en qualsevol esport.

El resum de l’època d’or d’Hongria queda així. Recordem que als jocs olímpics també participaven els mateixos jugadors que als mundials.

Mundial França 1938: Sotscampió
JJOO Hèlsinki 1952: Campió
Mundial Suïssa 1954: Sotscampió
JJOO Roma 1960: 3er
Mundial Xile 1962: Quarts de final
JJOO Tokio 1964: Campió
Eurocopa Espanya 1964: 3er
Mundial Anglaterra 1966: Quarts de final
JJOO Méxic 1968: Campió
JJOO Munic 1972: Sotscampió
Eurocopa Bélgica 1972: 4art 

 Respect

1 comentari:

  1. Ja m'agradaria haver vist jugar aquests paios. Sobretot en Kubala.
    Què devien tenir aquests hongaresos per destacar tant? Jugaven al carrer com els brasilers?
    Si ells van modernitzar el futbol els hi devem molt!!

    ResponElimina